Fuss Cafe
Ιούνιος 7, 2016
Όλα

Κουλουράκι


Σημαντικές προκλήσεις στο συγκεκριμένο project, ήταν η δημιουργία ενός καταστήματος (φούρνος – καφέ) με αρκετά χαμηλό προϋπολογισμό, σε μια περιοχή της πόλης του Αγρινίου, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη ταυτότητα και χαρακτηρίζεται από ταχεία διέλευση αυτοκινήτων. Επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν η δημιουργία ενός μοντέρνου και ζεστού χώρου, ο οποίος παράλληλα θα μπορούσε να φιλοξενήσει και έναν μικρό αριθμό καθήμενων.

Πρώτο μέλημα του αρχιτεκτονικού γραφείου, ήταν να δημιουργήσει ένα κατάστημα , το οποίο να γίνεται εύκολα αντιληπτό από απόσταση , ενώ παράλληλα να αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, ένα σημείο σύντομης συνάντησης των κατοίκων της.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό των όψεων του καταστήματος , έτσι ώστε το ίδιο το κατάστημα να μην απαρνείται την έντονη αστικότητα της περιοχής στην οποία ανήκει, αλλά να τη χρησιμοποιήσει σαν στοιχείο προσέγγισης και εύκολης αναγνωρισιμότητας από απόσταση. Όλη η όψη του καταστήματος είναι σιδεροκατασκευή και ο σχεδιασμό της με τα δυναμικά και καθαρά σχήματα, παραπέμπει στην ταχύτητα των οχημάτων που χαρακτηρίζει την ίδια την οδό, στην οποία βρίσκεται.

Η αστικότητα των όψεων, ισορροπεί με το ζεστό περιβάλλον στο εσωτερικό του καταστήματος, παρόλο που για οικονομικούς λόγους δεν έγινε αντικατάσταση πατώματος ή κάποια άλλη κοστοβόρα παρέμβαση στην ιδιοκτησία. Τόσο η διαφορετικότητα των προϊόντων προς πώληση όσο και η απαίτηση για καθήμενους στο κατάστημα, δημιούργησε την ανάγκη για τη διαφοροποίηση αυτών των δύο λειτουργιών , τόσο χωροταξικά όσο και αισθητικά. Δημιουργούνται, έτσι δύο ζώνες (καθήμενων και πώλησης).Στη ζώνη πώλησης του άρτου και συγκεκριμένα για τη ψωμιέρα και τον ηλεκτρικό φούρνο χρησιμοποιούνται καμένα μαδέρια, σε συνδυασμό με επιφάνειες σε μαύρο χρώμα και σίδερο (λαμαρίνα βαμμένη ή όχι), ενώ στο χώρο πώλησης του καφέ γίνεται χρήση ξύλινων επιφανειών και γρανιτοπλακιδίων με έντονο το πορτοκαλί στοιχείο.

Ο χώρος των καθήμενων, τοποθετείται περιμετρικά, καταλαμβάνοντας τη γωνιακή όψη του καταστήματος. Το ξύλινο ταβάνι στο σημείο αυτό, σε συνδυασμό με τα φωτιστικά-σωλήνες που το διατρέχουν, τον διαφοροποιούν από το υπόλοιπο κατάστημα, δίνοντας μια αίσθηση συνεχούς κίνησης.